Moderne stofbleer, hvorfor?


Noget jeg længe havde lyst til, var at skifte vores engangsbleer ud med moderne stofbleer.
Noget jeg både havde tænkt på den gang med Hjalte og også med Jeppe, men jeg tog aldrig “springet” tildels pga. det store engangsbeløb, som det alligevel koster, når man skal investere i ca. 20 moderne stofbleer samt jeg syntes det var et gedemarked at finde rundt i alle de valgmuligheder som der er ift. valg af stofble (lidt lige som, hvis man begiver sig ud i vikleverden, til dem der kender til det). Desuden syntes jeg også, at vi havde rigeligt med vasketøj i forvejen og måske var det også lige “hippie” nok for mig.
Nok nogle tanker jeg ikke står alene med, når snakken falder på benyttelsen af moderne stofbleer.

Men for nogle måneder siden tog jeg så “springet” alligevel og købte mine første moderne stofbleer.
Thomas var ikke just fan i starten, så på trods af manglende opbakning fra ham, valgte jeg alligevel, at lige netop det her var noget JEG synes vi skulle prøve af.

Og hvorfor var det lige jeg synes vi skulle prøve?
– På trods af det store engangsbeløb som det koster, så vidste jeg, at man alligevel kunne få en del af pengene tilbage, ved at sælge dem på diverse facebooksider. Så hvis det slet ikke var os, var jeg sikret, at det ikke bare var alle penge ud af vinduet.
– På sigt, så er der faktisk en økonomisk gevinst at hente. For det ER billigere end de typiske engangsbleer.
– Det er bedre for babys numse. Ingen kemikalier.
– Bedre for miljøet.
– Og i relation til mit tidligere indlæg omkring Elimination Communication (som kan læses her), så giver stofbleer mulighed for at baby kan mærke når det tisser. En engangsble suger så godt, at den ikke bliver våd. En stofble bliver våd når baby har tisset og på den måde, har baby en bedre bevidsthed om sin udskillelse.
– Både Jeppe og Vigga kunne bruge samme ble, da de moderne bleer (hvis man køber One Size) kan justeres i størrelse alt afhængig af størrelsen af barnet.

Har det ændret vores hverdag og er det så meget mere besværligt end engangsbleer?
Jeg synes egentlig ikke der er den store forskel. Det kræver lidt tålmodighed i starten, at finde ud af hvordan bleerne skal sidde, så der ikke tisses igennem, men det får man hurtigt styr på. Puslepladsen er den samme, stofbleerne er det samme sted som engangsbleerne var før, så der er ingen ændring på selve bleskiftet. Vi har nogle forskellige moderne stofbleer, både All-in one i forksellige mærker og All-in 2 og det hele er egentlig bare en smagsag (Du kan læse om AIO stofbleer her og AI2 her ).
Og så er der vasketøjet og det var nok det, jeg var mest spændt på. Men som så meget andet, så kræver det bare en hvis portion planlægning og rutine. Herhjemme vasker vi hver 3. dag. Og det er blevet en rutine, at vasken sættes over når børnene er puttet omkring kl. 19, så er de færdige inden os voksne går i seng, hvor vi så hænger dem op. Næste morgen er de tørre og klar til brug.


Ekstra bonus:
Da vaskeposen nu er lige ved siden af puslepladsen, bruger vi faktisk aldrig vådservietter eller engangsvaskeklude mere. Vi bruger almindelige vaskeklude, for når vi har brugt dem, så skal de bare i samme pose som bleerne. Så her er der faktisk også noget økonomisk at hente.
OG – hvis nogen overvejer at skifte fra engangsbleer til stofbleer så forvent at baby bliver lidt rød i starten. Dette skyldes at engangsbleer suger så meget fugt fra babys krop at kroppen dermed også bliver nødt til at danne mere fugt. Derfor bliver huden irriteret, da babykroppen lige skal lære, at det ikke er nødvendigt at producere alt det fugt mere – giver det mening?

Mandens reaktion:
Se det var det jeg var allermest spændt på, for det var ikke lige frem noget han var videre begejstret over, til at starte med.
Hans første reaktion da jeg præsenterede ham for moderne stofbleer var, “hvorfor er der nogen der gider alt det bøvl” – et skridt i “Bonderøvens” retning med selvforsyning, som vi som almindelig familie ikke har tid til. Han havde en illusion om, at en moderne stofble var en “almindelig” bomulds stofble på 40×40 cm. Så efter jeg havde vist ham, hvordan sådan en ser ud i virkeligheden, løsnede han lidt op, hvorefter han sagde: “Det er jo bare en vaskbar engangsble”.
Han syntes dog også at det hele virkede lidt mere overskueligt, da Vigga ikke laver afføring i bleen men kun tis (En uddybelse omkring det kan læses her ). Så derfor syntes han ikke der var nogen forskel fra de poser med tis tøj, som vi engang imellem får hjem fra institutionen. Derudover virkede det også praktisk, at bleerne kunne komme i en lugtfri pose. Ting der har overrasket positivt hos ham er, at bleen er one-size og kan bruges af alle blebørn i husstanden (Vi havde to da vi begyndte på stofbleerne) og så syntes han det er sejt, at der er gjort noget ud af udseendet på bleerne. Og som den jyde han er, så havde det økonomiske aspekt også en lille indflydelse.

Jeg er overrasket over hvordan Thomas har taget det til sig. I starten gjorde jeg det virkelig nemt for ham. Instillede bleerne, gjorde ekstra indlæg klar osv. Men nu gør han det hele selv helt uden at spørge eller noget. Så nu er de moderne stofbleer blevet hverdag herhjemme og en ting, som vi som sådan ikke tænker over mere 🙂


Nogle ulemper?
Jeg synes helt sikkert det er en ulempe når man skal på længere ferie. Når vi eks. skal i sommerhus, hvor der ikke er vaskemaskine, så er det altså noget besværligt med stofbleer. Her er spørgsmålet så bare, om man så i den periode vil benytte sig af engangsbleer. Ellers er det på den gammel dags facon med håndvask og kogende vand fra gryden. Det er jo en smagsags. Men det er virkelig også den eneste ulempe jeg kan se ift. brug af stofbleer.
Hvad kan jeg anbefale af stofbleer? Her kommer jeg med det virkelig irriterende svar! Det er en smagsags. Og hvad der fungerer for mit barn fungerer nødvendigvis ikke for jeres. Og selv Thomas og jeg har forskellige præferencer. Men vores sortiment består på nuværende tidspunkt af Retropi, Grovia Ai2, Close Parent pop-in og Bambino Mio AIO. Men spring ud i det – det kan anbefales!

4 comments / Add your comment below

  1. Hej Maria

   Tusind tak for kommentar. Har lige fået læst dit blogindlæg du linker til og det kunne jeg jo næsten have skrevet 🙂
   Mine to store er også “engangsbleer” børn for “sådan er det jo bare i DK”. Men nok også manglende oplysning? omkring alternativer gjorde, at jeg dengang bare faldt ind i møllen og gjorde det samme som alle andre…
   Men må indrømme, ift. Vigga og renlighed… Så tager jeg faktisk også mig selv i at prøve at “skjule” at hun både kan lave nr. 1 og 2 på toilet og bruger stofbleer når vi er ude (specielt når der er andre mødre omkring os), da der stadig er utrolig mange fordomme omkring både stofbleer men også “elimination communication”. Så jeg føler jeg hver gang skal lave en lang forsvarstale, når emnet kommer op. Det er jo ikke fordi jeg synes, at vores måde at håndtere udskillelse på nødvendigvis er bedre end andres, men for OS er det den rigtige.
   Men jeg har det nok lidt lige som dig, at hvor ville jeg ønske, at jeg havde kendt mere til emnet med de to store også.

Skriv et svar