Fordom #1: Dit barn bliver ikke socialiseret

Jeg tænker, at jeg vil tage lidt fat i de fordomme som jeg bliver mødt med, nu når jeg har valgt at gå hjemme med Vigga og Jeppe.

Jeg vil starte med at tage fat i fordommen omkring socialisering. For bliver mine børn, og især Jeppe på 3 år, socialiseret nok nu når de “bare” går herhjemme?

Når jeg vælger at gå hjemme med Vigga og Jeppe, er det op til mig, at sørge for at de får og har muligheden for at se andre børn. Jeg har på fornemmelsen at flere og flere vælger at gå hjemme med sine børn de første par år af deres liv, hvormed der også er større mulighed for  at danne sig et netværk med andre hjemmepassere og børn. Derfor har det egentlig aldrig været et issue, da vi valgte at tage Jeppe ud af institution, om han nu blev socialiseret nok. For der er masser af muligheder og jeg mener, at der er mange måder at socialisere sig på og at det ikke kun kan foregå i en institution.

Først og fremmest har vi legestuerne. Herhjemme går vi i legestue to gange om ugen. Onsdag og fredag fra ca. kl. 9 – 12. Det er to forskellige legestuer, men princippet er det samme. Vi mødes sammen med andre hjemmepassere og deres børn. Konkret starter vi med nogle sanglege og efterfølgende er der leg og middagsmad. Børnene har rig mulighed for at opsøge og lege med hinanden. Og selvom Jeppe er 3 år, er der også andre børn på samme alder. På den måde, har de rig af mulighed for at danne venskaber. Jeg synes legestuerne er geniale både for børn og voksne. For det er også her jeg får mit “frirum”. Og jeg kan til tider godt sammenligne de andre hjemmepassere med mine kollegaer, hvor vi får vendt og drejet verdenssituationen.  Jeg synes dog ikke, at det endnu er Viggas behov at komme i legestuerne. Tildels fordi hun er så lille, men også fordi hun ofte sover i dette tidsrum. Hvis du vil vide om der er en legestue i dit område, så kan du se en liste over legestuer lige her.

På vej i legestue

Derudover er jeg medlem af en facebookgruppe for hjemmegående i mit område. Mange af dem er også med i legestuerne. Her har vi rig mulighed for at lave legeaftaler uden om legestuerne. Der er dog meget stor variation i aktiviteten derinde og der er mest gang i den, når der er ferie og legestuerne har lukket.

Derudover har Jeppe og Vigga også hinanden. Selvom der er 2 år imellem dem, så har de stadig hinanden og de skal hver især tage hensyn til hinanden. De har også storebror Hjalte som er hjemme 1 – 2 hverdage i ugen og jo ældre Jeppe bliver jo mere får Hjalte og Jeppe også ud af hinanden. Så de kan sagtens få formiddagen til at gå med at lege med hinanden, selvom søskendekonflikterne også fylder en del.

Om eftermiddagen render vores børn ofte sammen med vores nabobørn som er nogenlunde jævnaldrende. Specielt deres midterste barn og Jeppe kommer godt ud af det med hinanden. Og Jeppe er altid klar på leg og glæder sig til han kommer hjem fra børnehave så de kan lege sammen.

En hjemmedag i sommers

Om søndagen går Jeppe til gymnastik. På trods af, at det er et mor-far-barn hold, så mødes han stadig med andre børn. Og der er også nogle af børnene fra legestuen som går der. Så jeg tror at konklusionen må være, at der er så mange andre måder at socialisere sine børn på end sætte dem i institution. Jeg tænker i hvert fald ikke, at mine børn mangler at socialisere sig med andre børn.

Har du lyst til at læse mere omkring socialisering og hjemmepasning, så kan jeg anbefale dig at læse denne artikel.

Skriv et svar