Planløsning på huset

Huset set fra vejen

I slutningen af maj skulle vi gerne flytte ind i vores nye hus. Indtil videre skulle alt gerne gå efter tidsplanen, så vi venter spændt på at kalenderen siger maj og vi kan flytte fra vores midlertidige rækkehus som vi lejer.

Da det er 2. gang vi bygger, så synes jeg, at vi allerede har draget nogle erfaringer fra 1. hus. Hvad virkede og hvad virkede ikke. Dette gælder både ift. planløsning og materialevalg. I dette indlæg vil jeg komme ind på planløsningen af huset.

Allerede da vi begyndte at tænke på, at købe grund igen, startede vi med at tænke på eventuelle planløsninger. Da vi havde købt grunden, måtte vi se om vores ønsker kunne gå i opfyldelse. Vi havde bl.a. som ønsker:

  • Seperat børneafdeling med 4 værelser
  • “Forældre”-badeværelse skulle ikke være i forlængelse af soveværelse
  • Stort køkken/alrum med loft til kip
  • Depotrum
  • Seperat bryggers fra éntre
  • Overdækket terasse
  • Multirum
  • Skærme haven af så meget så muligt ift. vejen.
  • Plads til cykler

Umiddelbart virker det som om det er ret lige til. Vores grund er desværre bare ikke så bred, så vi måtte tænke kreativt ift. en optimal planløsning. Specielt fordi vi har et stort ønske om, at huset skal skærme for vejen, så vi kan få mest muligt privatliv i haven.

Planløsningen endte med at se sådan her ud og huset går fra skel til skel:

Planløsning af huset

Selve huset endte med at blive 197 kvm. Ved denne planløsning har vi næsten fået alle vores ønsker opfyldt bortset fra et multirum. Vi har haft hybels tegner til at komme med mulige løsninger med et multirum. Desværre har vi ikke kunne få det hen, uden at vi skulle gå på kompromis med andre ting. Så vi måtte til sidst opgive multirummet.

Som Du kan se, er det en lidt atypisk løsning med carport “ind i huset”, men dette var vi nødsaget til pga. grundens korte bredde. I vores carport har vi valgt at få en åben niche til cyklerne, så de ikke fylder i selve carporten. Vi har valgt en åben niche, da vi gerne vil have mest muligt lys ind i carporten. Grunden hertil er, at vores indgang til huset ligger i garagen og da carporten i forvejen er “trukket ind” i huset, er vi bange for, at det vil virke mørkt og ikke imødekommende, hvis carporten bliver for lukket.

Vi har også fået ønsket opfyldt med seperat éntre og bryggers. Imellem éntre og bryggers har vi valgt at få en skydedør, for at optimere pladsen i bryggerset. I vores gamle hus, havde vi en dør til bryggerset, men det var altid i vejen ift. vasketøjsstativet og var træls ift. at komme ind i det indbyggede skab bag døren. Med en skydedør får vi nemt afgang til skabspladsen i bryggerset og der kan sagtens stå et vasketøjsstativ uden det ridser en evt. dør.

Børneafdeling

Vi har fået vores separate børneafdling (I vores andet hus havde vi entré ved børneværelserne, det var vi ret trætte af. Det første vores gæster så var altid rod rod rod). Vi havde også et ønske om, at det lille badeværelse ikke skulle ligge der, hvor det så er kommet til. Vi synes, at det kræver, at døren altid er lukket. Det kan man jo så bare ikke altid regne med i en børneafdeling. Men vi kunne ikke finde andre optimale løsninger, så nu må ungerne i gang med at lære at lukke døren efter toiletbesøg (Dream on Trine…..). Tja og også gerne under toiletbesøg 😉

I børneafdelingen har vi ligeledes valgt at prioritere indbyggede skabe. Vi har været rigtig glade for det i vores gamle hus og vi synes det giver en optimal udnyttelse af rummet. Måske kan man tænkte, at det er irriterende med indbyggedeskabe bag døren i to af børneværelserne. Vores erfaring fra vores gamle hus er faktisk, at det ikke irriterer os. Tværtimod synes vi, at det er en super udnyttelse af pladsen bag en dør og så er der flere “frie” vægge i resten af rummet.

“Forældreafdelingen” i huset

Vi har fået seperat “forældre”-badeværelse (ikke i forlængelse af soveværelse). Det virker måske mærkeligt, at vi har ønsket dette, da det jo egentlig går imod “trenden”, men vi var trætte af det i det gamle hus. Primært fordi:

  • Gæsterne skulle altid bruge det lille badeværelse og med børn i huset, kunne vi ikke altid garantere badeværelsets tilstand.
  • Ved mange gæster, måtte gæsterne ind igennem vores soveværelse for at gå på toilet.
  • Det har været svært at få ro om morgenen, hvis den ene part er stået op. Nu kan man lige tage sit tøj og smutte ind på badeværelset (som jo stadig ikke ligger langt fra soveværelset). Så kan den anden part sove trygt videre uden at soveværelset bliver et “gennemgangs”-værelse (hvilket det hurtigt bliver med børn i huset).

Der er et “disponibelt” rum mellem soveværelse og “forældre”-bad. Rummet er i åben tilgang til stuen. Det var egentlig ikke noget vi som sådan havde ønsket os, men med denne mulighed kunne vi få vores ønsker opfyldt. Vi har valgt at få et “gulv til loft” vindue i rummet over for åbningen til stuen. Således håber vi, at vi kan skabe mere lys og forhåbentlig give en mere rummelig effekt af stuen. Vi har en lille drøm om et elklaver i det disponible rum og evt. skrivebord eller hyggekrog. Vi må se, hvad det ender med.

Køkken og stue er ret lige til. Ved stuen har vi valgt at få udgang til en overdækket terrasse. I køkken/alrum har vi valgt at loftet skal gå til kip. Derudover får vi nogle store vinduespartier ud til haven. Vi har et læbælte med træer og buske for enden af haven, så vi håber det bare giver en lille smule hygge at kigge ned på. Det er der i hvert fald rig mulighed for fra køkkenet. Vi har derudover fået depotrum. Det var de bedste kvadratmeter i vores gamle hus, så selvfølgelig skulle vi også havde det i vores nye. Denne gang får vi ikke en “normal” dør ind til depotet, men en “agent 007” dør, som er skjult i køkkenelementerne. Dette får du at se, når jeg får lavet et indlæg omkring valg af køkken.

Omrking køkkenet placering, har vi valgt, at det skal ligge, så vi både kan kigge ud på vejen samt til haven.Således kan vi holde øje med ungerne, hvis de cykler eller leger ude på vejen. Ulempen ved denne placering er dog også, at det går ud over “privatlivet”, da man ser hver en bil der kører forbi hvorledes forbipasserende også kan kigge ind til os. Men man kan som sagt ikke få det hele 😉 Dette var vores overvejelser omkring vores planløsning af huset.

Som noget nyt, kan Du følge byggeprocessen på nybyg_pilehaven på instsgram

Hvis I har nogle spørgsmål er I velkommen til at skrive i kommentarfeltet.

Huset set fra haven


2 comments / Add your comment below

  1. Jeg elsker vores nuværende gamle hus, men vil virkelig også gerne prøve at bygge selv en gang. Vi står i hvert fald mellem at bygge ovenetage eller nyt, når/hvis vi skal have et barn mere på et tidspunkt. Så det er spændende at læse om jeres tanker om planløsningen, især når I allerede har erfaring med at bygge! 🙂

Skriv et svar