At vælge den perfekte grund

Området af udstykningen

Det kan være noget af en jungle at vælge grund i en udstykning. For hvad er mest optimalt, hvad vil man gerne have og ikke mindst – passer det hus man gerne vil bygge til grunden?

Da vi så oversigten over området, som vores grund er udstykket i, havde vi en idé om, hvilken en af grundene vi gerne ville have. Vores overvejelser ift. grund var som følgende:

  • Beliggenheden ift. bl.a. Skole, motorvej osv.
  • Natur i nærheden
  • Legekammerater i nærheden
  • Kun naboer til to af siderne
  • Gerne på en lille stikvej
  • En bred grund.
  • At huset kunne ligge “over vejen”.
  • En plan grund

Vi har erfaret, at det at bygge hus er et stort kompromis. Dette gjorde sig også gældende ift. vores grund. Nedenfor er der en uddybelse af vores overvejelser.

Beliggenhed:
Vi var ikke i tvivl om, at vi gerne ville bygge i Bredballe igen. Rent geografisk ligger det perfekt. Det er nemt at komme på motorvejsnettet og der er ikke langt til Århus, Odense og vores forældre i det sønderjyske.
I Bredballe har der de sidste mange år, været rigtig mange grunde til salg. Bredballe udvider sig enormt. De områder, hvor de typiske grunde bliver udstykket her i området for tiden, synes vi dog ligger en anelse for langt væk ift. bl.a. skolen, indkøbsmuligheder osv. Så vi har egentlig bare ventet på at “marken” som ikke lå langt fra vores gamle grund, ville blive udstykket til parcelhusgrunde. Vi ville ikke have bygget nyt, hvis ikke der blev udstykket grunde lige netop der, for så skulle vi gå på kompromis ift. beliggenhed. Så da “marken” kom til salg i september måned slog vi til.

Natur i nærheden:
Det har været vigtigt for os, at grunden ikke ligger langt fra naturen. Gerne tæt på både skov og vand. Det opfylder vores nuværende grund heldigvis. Dog kræver det en bil at komme ned til vandet, hvis børnene skal med (Jeg har gået derned et par gange selv, men det er en længere tur). Der er skov i nærheden, selvom jeg godt kunne have ønsket mig den i baghaven. Men igen, så kunne vi ikke få det hele. Til gengæld har vores grund et naturbælte, som haven ligger ned til. Så vi glæder os til sommer og beplantningen er sprunget ud. Så har vi da lidt natur at se på, frem for naboens hæk.

Glæder mig til dette syn i haven

Legekammerater i nærheden:
Grunden ligger perfekt ift. legekammerater. Der er gå- og cykelafstand til de fleste. Så det er perfekt.

Naboer:
Vi har fået valgt en grund med kun to naboer. I vores gamle hus havde vi “fem” naboer. Foruden naboerne til hver side, stødte grunden også op til 3 andre grunde. Det var vi rigtig trætte af, da vi på ingen måde følte vi havde noget privatliv. Specielt ikke om sommeren, hvor tiden blev brugt udendørs. Kun at have to naboer, vil jeg faktisk mene, var noget af det, som vi ikke kunne gå på kompromis med. Det er bestemt ikke fordi, at vi ikke vil komme vores naboer ved. Vi er begge to meget sociale væsener. Vi har bare også brug for, at kunne trække os og bare være os. Vi ved, at det er svært i et nybygger kvarter, men det er også derfor, at vi så vidt muligt, har forsøgt at afskærme os så meget som muligt.

Gerne en lille stikvej
Det har desværre ikke været muligt for os. Vi var rigtig glade for at bo på en lille stikvej før med kun 8 hustande. Sådan et sted er der næsten ingen trafik og derfor også rigtig børnevenligt. Vores nuværende grund ligger desværre ikke på en lille stikvej, men i en lille runde. Vi er heldigvis ikke det første hus i runden, men der vil uden tvivl komme mere trafik end ved vores gamle hus.

En bred grund
Grunden til vi gerne vil have en bred grund, er så huset kan skærme af til vejen og derved få en mere lukket have. Den grund vi har købt, er faktisk den eneste i udstykningen, hvor dette er muligt. Det var også derfor, at vi var villige til at gå på kompromis med den lille stikvej. Det betød mere for os, at vi kunne lukke haven helt af. Når vi skriver, at grunden er bred, så er den faktisk ikke bred ift. mange andre byggegrunde. Derfor har vi måtte tænke kreativt, da vi udformede vores planløsning af huset.

Placering af huset ift grunden og vejen. Vejen går ud til højre
Vores udstykning

At huset kunne ligge “over vejen”
Dette er igen pga. privatheden. Jo højere ens grund ligger ift. vejen jo mere privatliv kan man få. Vores hus kommer ikke til at ligge meget over vej-niveau, men stadig mere end mange af de andre grunde i udstykningen.

En plan grund
Her har vi også gået på kompromis igen. Man må kun terrænregulere med +- en halv meter. Selvom vi gør det, kan vi ikke få en helt plan have. Vi tænker dog at få en støttemur eller en lille bakke ned fra terrassen og hen, så selve “legearealet” af haven er helt plan.

Efter at vi har overtaget grunden og er begyndt at bygge, må vi dog sige, at der er en ting som har taget fusen på os. Det er placeringen af gadebelysningen på vores vej. Vi er rigtig kede af, at vi ikke er blevet informeret omkring gadebelysningernes placeringen eller at vi selv havde tænkt på, at undersøge det inden. Det har nemlig resulteret i, at vi får en lygtepæl lige ude foran vores køkkenvindue. Det er simpelthen SÅ grimt. Jeg håber, at vi lærer at leve med det. Vi havde egentlig tænkt, at vi ikke skulle have beplantning ud til vejen, men efter at lygtepælen er placeret der overvejer vi om det måske alligevel er en god ide. Vi tænker, at noget beplantning evt. nogle buske/træer, kan få lygtepælen til at falde lidt mere naturligt ind, frem for den bare står helt alene. Så vi må se, hvordan vi får den mest optimale løsning ud af noget, som vi er rigtig kede af.

Lygtepælen midt i vores køkkenvindue

Hvad gjorde I andre nybyggere jer at overvejelser ift. valg af grund? Noget I har fortrudt eller som I er særlig glade for?

Skriv et svar